Handtvätt
Noggrann handtvätt tillräckligt ofta utgör grunden för säker livsmedelshantering och allmän hygien, också hemma i det egna köket.Spridning av magsjukdomar kan förebyggas med effektiv handtvätt. Med omsorgsfull tvättning av händerna kan man också förhindra att influensa sprids mellan människor.
Tvätta alltid händerna innan du börjar laga mat
På otvättade händer finns det alltid mikrober såsom bakterier och virus från miljön eller från huden. Då livsmedel hanteras med bara händer överförs bakterierna och virusen till livsmedlen.Då bakterierna har överförts till livsmedlen kan de föröka sig så att de orsakar sjukdom. Virus förökar sig inte i livsmedel, men redan en mycket liten mängd virus kan ge upphov till sjukdom.
De mikrober som orsakar sjukdomar kan vara mycket härdiga. En del av bakterierna förökar sig i kylskåpstemperatur, och i maten kan vissa bakterier producera bakteriegifter som inte försvinner vid upphettning.
Det bästa sättet att undvika att mikrober som orsakar sjukdomar kan komma in i livsmedlen är att omsorgsfullt tvätta händerna med vatten och tvål. Man borde alltid tvätta händerna innan man börjar laga mat, vid behov också under matlagningens gång och alltid innan man börjar äta.
Tvätta händerna:
- alltid innan du börjar laga mat
- medan du lagar mat, då du har hanterat rått kött, fjäderfäkött eller fisk
- då du övergår till att hantera en annan råvara, till exempel från tillredning av sallad till hantering av färdig mat
- efter sysslor vid sidan om matlagningen, till exempel efter toalettbesök, blöjbyte, snytning och tömning av soppåsen
- efter handtvätten kan du dessutom använda preparat avsett för desinficering av händerna, samt om du har magsjuka eller om du inte har möjlighet att tvätta händerna, till exempel på picknick och resor
Rätt sätt att tvätta händerna
- ta av ringar, smycken och klockor då du tvättar händerna – och då du lagar mat
- fukta händerna med varmt vatten
- ta flytande tvål i händerna
- gnid handflatorna mot varandra sammanlagt cirka 20 sekunder
- tvätta också handryggen, sidorna, handlederna, mellan fingrarna samt under naglar och ringar
- skölj händerna rena
- torka händerna noggrant med en ren engångshandduk
- skydda de rena händerna till exempel med handduken då du stänger kranen
- använd vid behov preparat för desinficering av händerna efter handtvätten
Laga inte mat då du är sjuk
Laga inte mat åt andra då du är sjuk. Via kontaktsmitta eller droppsmitta kan du lätt överföra smitta till maten så att andra blir sjuka.Kom ihåg att skydda eventuella sår på händerna med plåster. Sår och inflammerad hud på händerna innehåller mera bakterier än normalt.
Om du har ont i magen eller då en förkylning är som värst är det bäst att låta någon annan laga maten. Om det inte går, ska du hantera livsmedlen försiktigt och komma ihåg att tvätta händerna noggrant. Utöver tvättningen kan du också använda preparat för desinficering av händerna.
Lavarse las mano
Lavarse bien las manos con bastante frecuencia es la base para la manipulación segura de alimentos y la higiene en general, también en casa, en nuestra propia cocina.
Propagación de enfermedades estomacales se pueden prevenir el lavado de manos eficaz. Con cuidado de lavarse las manos también puede prevenir la gripe se transmite entre las personas.
Lávese siempre las manos antes de preparar alimentos
En las manos sin lavar, siempre hay microbios tales como bacterias y virus del ambiente o de la piel. Cuando se manipulan los alimentos con las manos se transmiten las bacterias y los virus a los alimentos.
Cuando las bacterias se transfieren a los alimentos que se pueden multiplicar de forma que causen la enfermedad. Virus no se multiplican en los productos alimenticios, pero incluso una pequeña cantidad de virus puede causar la enfermedad.
Los microbios que causan la enfermedad puede ser muy resistente. Algunas de las bacterias se multiplican a temperatura del refrigerador, y la comida, algunas bacterias producen toxinas bacterianas que no desaparecen con el calor.
La mejor manera de evitar que los microbios que causan la enfermedad puede entrar en la comida es lavarse bien las manos con agua y jabón. Uno siempre debe lavarse las manos antes de empezar a cocinar, si es necesario, también durante el tiempo de cocción, y siempre antes de empezar a comer.
Lávese las manos:
Siempre antes de empezar a cocinar
mientras usted está cocinando, entonces usted ha manejado la carne cruda, aves o pescado
cuando se cambia a tratar con un material diferente, tal como la preparación de ensalada para la manipulación de los alimentos cocinados
después de las tareas, además de cocinar, como por ejemplo después de usar el baño, cambiar pañales, soplado y el vaciado de la basura
después de lavarse las manos, también puede utilizar el producto destinado para la desinfección de las manos, y si usted tiene problemas de estómago o si usted no puede lavarse las manos, por ejemplo, en las comidas campestres y excursiones
La manera correcta de lavarse las manos
la eliminación de los anillos, joyas y relojes cuando se lava las manos - y cuando se está cocinando
humedecer las manos con agua tibia
tener jabón líquido en sus manos
Frote sus manos juntas por un total de unos 20 segundos
También lávese las manos hacia atrás, los lados, las muñecas, entre los dedos y debajo de las uñas y los anillos
lavarse las manos limpias
secar bien las manos con una toalla desechable limpia
proteger las manos limpias, por ejemplo, con la toalla cuando se cierre el grifo
utiliza cuando los preparativos necesarios para la desinfección de las manos después de lavarse las manos
No cocine los alimentos cuando esté enfermo
No cocine los alimentos a otras personas cuando están enfermas. A través de la transmisión por contacto o por gotitas pueden transmitir la infección a los alimentos para que otros se enfermen.
Recuerde proteger las heridas en las manos de yeso. Las heridas y la piel inflamada en las manos contienen más bacterias de lo normal.
Si usted tiene un dolor de estómago o cuando el frío es en su peor momento, lo mejor es dejar que alguien más haga la cocción. Si no puede, manipular los alimentos con cuidado y recuerde lavarse las manos cuidadosamente. Además de lavar, también puede utilizar los preparativos para la desinfección de las manos.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar